ΕΝΤΑΞΗ

Η ΔΡΑΣΗ ΜΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΈΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΈΣ

Τόσο οι ντόπιοι όσο και οι πρόσφυγες χρειάζονται ευκαιρίες να μάθουν ο ένας για τον άλλον - η ένταξη είναι μια αμφίδρομη διαδικασία.

ΓΛΩΣΣΙΚΑ ΚΑΦΕ

Οι πρόσφυγες εξασκούν τα ελληνικά τους, ενώ ανακαλύπτουν την τοπική κουλτούρα του καφέ στη νέα τους κοινότητα!

ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

Η ένταξη είναι μια αμφίδρομη διαδικασία - ενισχύουμε την δυνατότητα των ντόπιων πολιτών να στηρίζουν τους πρόσφυγες στις προσπάθειές τους για ένταξη.

ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ;

Εφάρμοσε τις δεξιότητές προς ένα καλό σκοπό, κάνοντας εθελοντική εργασία μαζί μας ή βοήθησέ μας να συνεχίσουμε το έργο μας κάνοντας μια δωρεά.

ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

Οι πρόσφυγες ζουν σε απομονωμένους καταυλισμούς μακριά από την τοπική ζωή. Ως νεοαφιχθέντες στην Ευρώπη, χρειάζονται επειγόντως πρόσβαση σε μια κοινότητα. “Πρέπει να βγούμε έξω από τον καταυλισμό, πρέπει να γνωρίσουμε ντόπιους ανθρώπους και να αρχίσουμε να μιλάμε μαζί τους!”

 

 

Η απάντησή μας?

 

– Σχέδιο αδελφοποίησης: Το 2017 και το 2018 λάβαμε χρηματοδότηση από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και την INTERSOS για να υλοποιήσουμε ένα Πρόγραμμα Αδελφοποίησης, το οποίο αδελφοποίησε συμμετέχοντες από την προσφυγική και την τοπική κοινότητα για ένα σύνολο δραστηριοτήτων και εκδρομών που αποσκοπούσαν στην προώθηση μακροχρόνιων φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο ομάδων.


– Από το 2019 λειτουργούμε “γλωσσικά καφέ” σε διάφορες τοποθεσίες στα Ιωάννινα. Οι συναντήσεις διεξάγονται από ντόπιους φοιτητές που βοηθούν τους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο να αναπτύξουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες σε ένα άνετο, φιλικό περιβάλλον.


-Δύο φορές τον μήνα οργανώνουμε αθλητικές εκδηλώσεις, όπως αγώνες ποδοσφαίρου και βόλεϊ, με την προσφυγική κοινότητα και Έλληνες ντόπιους.


Συμμετέχουμε στο πρόγραμμα RaCIP, ένα έργο που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και έχει ως στόχο να σχεδιάσει ένα καινοτόμο μοντέλο για την ένταξη των προσφύγων, το οποίο βασίζεται στη συνεργασία ιδιωτών τοπικών πολιτών, όπως το Πρόγραμμα Αδελφοποίησης. Μάθε περισσότερα εδώ.